Hegyi réce

Egy nemzetközi ismerős!

A hegyi réce (Aythya marila) a lúdalakúak rendjébe, ezen belül a récefélék (Anatidae) családjába és az Aythya nembe tartozó vízimadár.

Előfordulása

Izlandon, Skandinávián keresztül, Oroszország északi részén, Kamcsatkáig költ, télen inkább a tengerpartokra vonul, de megtalálható a szárazföld tavainál is. A Kárpát-medencében rendszeres vendég.

Megjelenése

Testhossza 42-51 centiméter, a szárnyfesztávolsága 72-84 centiméter, testtömege 700-1300 gramm. A tojó kicsit kisebb, mint a hím.

Életmódja

Tápláléka főként állati eredetű, rovarokkal és azok lárváival, csigákkal és kagylókkal táplálkozik. Az élelemért 2-5 méter mélyre is lemerül.

Szaporodása

Talajra növényi anyagokból építi és pehelytollakkal béleli a fészkét. Vegyes csapatokban, telepesen költ. A fészekalj 7-9 tojásból áll, melyen 24-25 napig kotlik. A fiókák 50 nap múlva válnak önállókká.